10 myter om mineralolja!

Min text om de 10 vanligaste myter som människor har om ekologisk kosmetika:

1. ) Att det inte behöver vara ekologiskt. Det går lika bra med ”Naturligt”. Nej. Många företag som säger att de använder ”Naturliga” ämnen, använder i själva verket billiga plastoljor som är syntetiska. Använd ekologisk hudvård och var säker på att solens strålar gett näringen till växten, som ur grodden tillverkar det liv som överförs från krämen till din hy!

2. ) ”Syntetisk hudvård skapad med mineralolja är ofarligt.” Nej. Tyvärr är det inte ofarligt att använda mineraloljor, de ger reumatiska besvär, det har en studie i Karolinska Institutet visat. Att möss fick artros det visste man länge, men man har också gjort undersökningar som visar det samma på människor. Än en gång, använd mineraloljefria och ekologiska/biologiska hudvårdskrämer!

3.) ”Vår mineralolja är ren, till skillnad från andra hudvårdsföretags mineraloljor”. Nej. Mineralolja kan aldrig vara ren. Man har raffinerat ut, plast, paraffin, bensener, bensin, fotogenolja, och symaskinsolja, för att använda sörjan som ligger kvar som skickas till mat- och skönhetsindustrin. Använd krämer som är ekologiska, så slipper du tänka på att syntetiska preparat som mineralolja använs.

4. ) ”Våra produkter är mineraloljefria.” Nej. Tyvärr så finns det märkningar tex i Tyskland, att krämerna är mineraloljefria. Tyvärr så innebär dessa märkningar att det får förekomma mindre än 10% mineraloljor/syntetoljor i hudvård. Än en gång, använd ekologisk kosmetika.

5. ) Naturliga och ekologiska krämer ”ruttnar” och mineraloljefyllda krämer ruttnar inte. Ja. Självklart kan du använda en mineraloljefylld kräm, kanske i 5-10 år. Men hur fräscht är det att det ur en produkt, rinner ut ofräsha odörer ur, och ofräscha vätskor ur, när du använder dina krämer i 5 år? Just det! Ekologiska hudvårdspreparat är alltså färskvara! Din hy är livslevande och man kan inte använda krämer med mineralolja/petrokemiska tillsatser och tro att de ”har längre användningsperiod”.

6. ) ”Jag använder inte hudvård, alltså slipper jag kemikalierna i det”. Nej. De flesta använder faktiskt tvål, vet du vad tandkräm innehåller? Jo. Fluor gjort från aluminiumindustrin, det är dödsfarligt och skapar sjukdom. Schampoo kan innehålla SLS som det heter. Det finns hela forum som bara handlar om att tillverka egna Schampoon utan kemikalier, läs: http://www.nopoo.se som är en ordlek mellan ”No Schampoo” och No Poo som i ”inget skit i mitt hår”. 

7. ) Man kan avgöra produktens kvalité utifrån innehållsförteckning, eller INCI koden som det också heter. Nej. Tyvärr så anger inte INCI koden någonslags information om märket i hudvård du använder är antingen, animaliskt (hajfensoljor, mysk) eller om det är mineralisk (från råoljeindustrin), eller vegetabilisk (från växtriket) Om du kunde välja mellan dessa tre, vilket tror du då är bäst? Javisst är det alltid bäst med ekologiska, organiskt odlade växter, vi är livs levande, vi skall inte ha syntetiska produkter på huden!

8. ) ”Jag vet inte vad jag skall göra, jag har använt alla produkter på marknaden, ändå är jag fet i pannan, och torr på andra ställen.” Sluta använda mineraliska, eller sk petrokemiska tillsatser i din hudvård. Mineralolja eller syntetolja gör nämligen att din hud tror att den är torr, därför bildas det mera ”naturligt talg” som gör att din hud blir både fet och torr samtidigt. Använd ekologiska/vegetabiliskt odlade preparat som reparerar din hy från mineralolja. Det kan hända att du behöver hålla på med användandet av ekopreparat en längre tid, och under den tiden avvänjer du din hy från syntetoljorna, men ha tålamod.

9. ) ”Hudvård ger beroende”. Ja. Mineraloljefyllda krämer, eller alltså krämer med syntetolja, ger beroenden. På samma sätt som människor går omkring och tar lipsyler, och nästan ”äter” sin lipsyl och blir beroende, så blir du också beroende av krämer som är syntetiska av mineralolja. Du blir däremot ren från hudvårdsberoendet om du börjar med ekologisk kosmetika. Det beror på att den inte täpper till porerna och huden kan andas fritt.

10. ) Vad är skillnaden mellan mineralolja, och mineralsmink? Är mineralsmink farligt? Nej. Mineralsmink som är en makeupform, som är tillverkat av mineraler, alltså av olika stenar, ger näringen till huden, och du KAN sova med mineralsmink, om det inte innehåller restprodukter från blyindustrin sk ”Vismuth” eller ”Bismuth Oxyklorid”. Mineralolja är alltså en olja som är syntetisk och finns i de flesta hudvårdspreparat som finns på marknaden. Mineralolja är alltså bensin som omformats och raffinerats för att fungera bra som en ersättningsolja till hudkrämer, istället för rena växt oljor, eftersom växtoljor är mycket dyra. 

Undvik petrokemikalier = mineralolja = bensinolja = plastolja = råolja:

Undvik Mineraloljor


Undvik:
E 905
Isododecane
Isohexadecane
Isoeicosane 
Isoparaffin 
Liquid paraffin 
Medicinsk vitolja
Mineral Oil
Mineralolja
Petrolatum
Petroleum
Paraffin
Paraffin oil 
Paraffinum
Paraffinum durum
Paraffinum molle
Paraffinum molle album
Paraffinum molle flavum
Paraffinum liquidum
Paraffinum liquidum leve
Paraffinum liquidum tenue
Paraffinum perliquidum
Paraffinum solidum 
Paraffinum subliquidum
Vaselin
Vaselin oil
Vaselinum 
Vaselinum flavum
Vaseline officinale
Oleum paraffini 
Ozokerit
Petroleum jelly
Polyisobutene
Yellow petrolatum
Yellow petroleum jelly

Källa till mineraloljans namn: www.nopoo.se

Ingenjörskap och studier?

Jag känner det är rätt kul att tänka som en ingenjör, jag är ju inte utbildad, men jag har idéer som man kan sätta i omlopp. Som många andra kanske tänkt på, men inte vidareutvecklat. Jag funderar på den hära rättvisa mobilen från Fair Phone, det är ju en jättebra inovation, men varför gör de inte Fair Computer, och andra tekniska prylar?

Här om dagen hade jag en massagekund som är ingenjör, och mötet mellan honom och mig blev väldigt intressant. Som massör frågar man alltid vad folk jobbar med. Som massör behöver man veta om folk lyfter tyngder, eller har musarm på kontoret. Så han berättade att han var ingenjör, jag blev så glad. Sen berättade han om att han kommer från Pakistan, där man inte längre kan se solen, är inte det alarmerande? Jag kom på att man kunde bygga stora torn som drar in smog, och gör om det till kol och vatten, samt att pressa det till industridiamanter. Såna tankar går jag omkring med, jag måste verkligen blir ingenjör för hållbar utveckling. Jag kommer aldrig sluta drömma.

Bateries and what is good or not good?

I was wondering, if there is a way to make ecological batteries. I guess we have to spear the energy in solar panels, but, how to do it without, kobolt, or other chemicals that are used in batteries. I was wondering, cause that´s a real basic problem, that has to be solved. As well as the war problem and crude oil. I was reading about solar panels, but they have batteries. How do we make less impact, on enviroment, without using kobolt, or anything else in solar panels?

Plastic Fantastic!

We have got anxiety. Maybe the next years will be our last years. Yes. I too have become, from filantrophist, to nihilist. It´s easy. See what we´re doing to eachother, on this planet. I think, we should go on struggling for a better environment, and activists are changing the game. Still, I´m eating foods that are dangerous to myself. I´m so happy wanting to become Vegan, but how do I start? I´m thinking of the impact that vegans made on food industry. We can make it to, with our wallets, and look for better alternatives. So what is the best alternative, it´s something you should ask yourself, aswell as I did. I was thinking on studying big data, and business, but now, there is a call. I´m becoming eco engineer, at www.minu.se I´m also thinking I should be learning more about, bio plastics: Check it out!

Since I´m into engineering, I was thinking of a lot´s of ideas, I had. Before. I wanted so badly start my own company in Fair Trade, or FT clothes. I wanted to start a new biodegradable collection, of products. I´m actually thinking, if I should´t start studying in design. Design for sustainability? I don´t know. I should definitely look for a better way to do studies, and not go with the flow of people wanting money, and more money, as the ultimate dream. I dream a lot of changing things. To become an engineer takes, a lot´s of curiosity and new perspectives, and also imagination. For example, learn about asphalt that is not made of crude oil.

Utan fred kan vi inte skapa klimatrevolution!

Ja. Let it all out!! Vi ska inte tillverka vapen, vapen finns till för att kriga, och krig finns till för att döda. Soldaters uppgifter är att med ett vapen döda andra människor och värre med krig är ai alltså artificiell intelligens som hindrar oss från att peka ut någon som begått krigsbrott!! Jag skulle säga att sd borde komma ut ur garderoben och säga vi skrotar hela krigsväsendet och slutar med smutsiga affärer i Saudiarabien då behöver det uppenbarligen inte komma hit flyktingar som sedan anklagas för att vara på ”betald semester”. Nej: Du är inte på betald semester som båtflykting, när din din drunknat och halva familjen är borta! Krig skapar krig och fred skapar fred. NATO är samma sak som CONTRAS. CONTRAS var inte hjältar ur amerikanska filmrullar: De våldtog kvinnor, som ofta förekommer systematiskt inom krig, etniska rensningar i Nicaragua och mordbränder, rösta inte på partier som vill gå med i NATO. Så glöm inte vad Olof Palme sade, de är inte hjältar! OPERATION CONDOR var ägnat att mörda samtliga latinamerikanska vänstern, stötta inte sådant! Jag säger då det. Rösta på Vänstern eller miljöpartiet! Inte Sosssarna och bombhögern!

Utrota Fattigdom och barnslaveri!

I webbinariet för hållbara offentliga upphandlingar ( klicka här! ), så blev det tydligt, att upphandlingar behöver mera överseende, med oberoende granskare. Vad gör leverantörer och hur kontrolleras företag och hur man får in samarbetet med de mänskliga rättigheterna?

Det handlar inte om att jobba som många fusk företag gör, som H&M som exempel (Kika här), de håller sig med leverantörer som utför etniska rensningar, utan att blinka. Det framgår av webbinariet, att 8 av 10 företag, och aktörer i marknaden, faktiskt sysselsätter sig med att låta reklamen vara ”ecoliscious”, även om de inte är särskilt miljövänligt. Det vill säga 8 av 10 företag använder sig utav Green Wash. Green Wash, eller Vegan Wash betyder alltså att man ”tvättar pengar” eller fuskar, inom hållbarhet (Green) och Veganism som exempel. Det är fruktansvärt oroväckande, att 80% av marknaden utgörs av reklam och vackra bilder. Och inte sanningsenlig, och äkta miljöarbete. Det säger Parul Sharma som är människorrättsjurist, och påpekar, att vi måste arbeta från korruptionen det innebär att företag håller sig med Green Wash. Det handlar om trovärdighet, precis som när du litar på Trustpilot och ska handla i en online shop, så kan du lita på Fair Trade, som är en stor växande kraft, och en viktig och stort påverkande faktor, när det gäller om målen för Agenda 2030, som är att avskaffa barnslaveri och ta bort fattigdom. Jag känner att jag vill vara med i denna process. Och bidra, det är därför som jag studerar till eko ingenjör. Jag tror ingen har insett kraften i FT som jag ser det.

Det började med att kyrkliga organisationer slutade skänka pengar, men började handla med småbönder. Fair Trade märkningen har nu växt till en global rörelse, där vi kräver avskaffandet av hunger, barnarbete, barnslaveri och slaveri som inte är med kedjor, som det var på bomullsfältens tid. Slaveriet sker, igenom det att man tvingar folk som är marginaliserade, att jobba för sjukt orättvisa villkor, och löner som säges ha ”ett minimum för att fastställa lönenormen”. Men i själva verket så är dessa minimum löner, det som fast ställer hur lite en bonde, eller en arbetare/slav kan få, som ett tak, för att inte få pengar för det jobb som utförs. Det gäller att se vad skillnaden där är, när man pratar om minimumlöner. Stora globala företag har minimumlöner, som sagt för att arbetarna, och slavarna, inte ska få mera. Och det Fair Trade menar med ”minimunlöner” är alltså rättvisa i hanteringen av löner till människor som odlar, jobbar, plockar kaffebönor osv. Genom att man ger människor löner för de arbete de utför, kan man utplåna barnarbete, så att barn kan ägna sig åt utbildning, istället för att slava i sweatshops och dylika slaveriförhållanden. Man skiljer mellan barnslaveri och barnarbete. Så tänk på det, nästa gång du ska handla, veganer har ändrat hela matindustrin. Så vi som har plånböcker kan också påverka utbud och efterfråga. Just do it.

Länken till Webbinaret nedan:

Vi KAN förändra!

Boken Program för en Grön Planet är en totalt fulländad bok, om vad vi kan göra, helt utan pekpinnar!! Så om vi har ett problem så finns det lösningar. Boken berättar pedagogiskt om klimatorättvisor, och därefter alternativ så att man känner hopp. Jag fick den här boken av min pappa när jag var 11 år och det formade mina ”politiska” åsikter, som för mig bara är en religion, Planeten Gaia. Jag tycker du ska köpa boken till dina barn, dessa småttingar är fan inte dumma. De reflekterar som i total frihet! Lär dem om bra klimatansvar 🌸

Zero Waste Movement! BRA saker det!

Om du vill undvika att slänga förpackningar, köp FT Choklad (Fair Trade) och köp inte choklad, från boxar med olika smaker och alkoholer, som har förpackningar så man storknar. Det är bra att köpa från företag som http://www.jordklok.se eller LUSH. Dessa är många om att förse dig med, det bästa ur naturens skafferi.

Såhär skriver de på Jord Klok: ”Att leva efter Zero Waste innebär att man eftersträvar att generera så lite avfall som möjligt genom att följa de 5 R-en: Refuse – Reduse – Reuse – Recycle – Rot. Kan vi leva helt avfallsfritt? Kanske inte men förbättra oss, det kan vi absolut göra!

Kom ihåg att det är en process att förändra sina vanor och det är okej att det tar tid. Det kan därför vara bra att sätta upp delmål och i första hand fokusera på att ändra det som du tror kan bli bestående i din vardag. Ett tips är också att börja där det känns enklast och mest motiverande, då är chansen större att du håller i det. Varje förändring du gör i rätt riktning är bra!”

Vidare förklaras det hos Jord Klok, om det första du måste göra: Det första R:et är det som kommer att påverka de resterande fyra R:en mest. Här gäller det att våga stå på dig och avstå från att köpa saker som inte är nödvändiga samt lära dig att tacka nej till grejer som du erbjuds men inte behöver. Här är några exempel på saker som du kan tacka nej till:

– Flyers och visitkort. Det går istället bra att ta en bild med mobilen på informationen.

– Reklam i brevlådan.

– Take away muggar. Införskaffa en återanvändbar mugg som du kan be att få kaffet i.

– Sugrör och plastmuggar. Använd istället din egen vattenflaska i rostfritt stål.

– Plastpåsar från butiker. Ta med din egen påse eller använd väska eller ryggsäck.

Köp sugrör hos Jord Klok

Cirkulär Ekonomi!

Jag har ibland kallat min blogg för, Makeup Your Mind Eco Magazine, Den Arga Hudterapeuten, Beauty School Dropout, Body Candy´s Organic Shop, med mera. Kärt barn har många namn: Jag önskar bara innerligt, att företag såg vinst möjligheter inom ekologi, och Fair Trade, som CE. CE – Cirkulär Ekonomi måste bli större. Cirkulär ekonomi handlar om att vissa avfall, eller mycket av avfall som vi har som berg av sopor som ingen vet vad man skall göra, åt, är att de kommer ha ett självvärde, ett initialt råvaruvärde. Som de inte haft, då vi kallar saker vi slänger för ”sopor” som något negativt, istället för att se värdet. I vilket fall som helst, så önskar jag att Cirkulär Ekonomi blev något mycket viktigt som Fair Trade, blivit och Caféer som har muggar av majs stärkelse, och plast företag som har plastpåsar av socker rörs-plast. Cirkulär Ekonomi handlar om att det naturliga Eco Systemet finns bredvid ett nytt Ekonomiskt system, där allt snurrar runt precis som i Eco Systemet, där vi får syre av växter, och vi ger dem koldioxid. Det enda problemet med odlingar av majs, soya och palmolja, är att man skövlar regnskog. Det är därför som det är mycket viktigt, att se till att avslöja företag, vart har de sina produktioner, vilka leverantörer påverkar och vilka designprocess skapar de produkter som de har?

I Kina har man börjat med gröna teknologiska lösningar, som kommer göra stor skillnad. Försöka att inte tänka som Nietche. Han tyckte världen och människor är så jäkla dumma, och värdelösa, döda dem samtliga. Tyckte han. Men jag är en inbiten, och obotlig optimist, vem fan är den som säger att allt går åt helvete? Ja, miljötalibaner gnäller så mycket, miljötalibaner är rädda för allting, de vill få oss att tro att det inte är möjligt. De tittar på TV för mycket. TV visar bara elände. Men det finns mycket gott. Och FRED är en möjlighet. Man måste bara tro på det och om jag ska bekänna politisk färg, har alltid GRÖNA partier haft min sympati även om jag är uppvuxen som socialist. Milljö. Genus. Socialism. Antirasism. Är fyra viktiga pelare i min politiska ”grön röda röra”. Ja. Jag erkänner att jag hoppats på få komma med i miljöpartiet, men grejen är den att jag är Rock Sångerska också, så då tror samtliga med Kånkenväskor, och hippie utstyrsel, att jag är någon slags diva? What? Jaja. Jag får helt enkelt stå på mig att jag säljer ekologiskt smink, och älskar det och klär mig som en rock stjärna, mycket svart, mycket ”punk”, but. That´s acutally Me: Och det finns bra företag som börjat med detta: Just sayin´ Läs mera på Cradle Net Och en blogg som jag har mycket förtroende för är Tobias Jansson!

Välkommen att titta på min väninna Daniela´s Cirkulära smycken, återvunna av skedar och bestick av nysilver.

Daniela har jobbat med nysilver som grund för vackra nysilversmycken, i ca 2 år sedan hon kom på idéen om en kvinna som sålde den typen av ringar i en marknad. Då blev Daniela väldigt sugen på att själv börja, och hon har provat på olika tekniker som hon filat på för att få ut sina smycken ut på marknaden. Hon sökte efter inspiration på nätet och kollade upp hur man gör smyckena, och hur tillverkningen går till. Varje smycke är unikt, då den tillverkas från unika nysilverbestick. Daniela har inte gått någon kurs inom silversmide, men hon är autodidakt och älskar smyckena och att tillverka dem med mycket kärlek. Danielas dröm är att kunna jobba 50-50 med smyckena och kunna försörja sig. Nu är shoppen färdig, besök Daniela Ekholm i Södra Sandby. Välkommen att hälsa på hos Daniela´s grupp på Facebook: Klicka här.

T – Fair Trade!

FT eller Fair Trade, handlar inte om välgörenhet. Det är många som inte vet om att FT jobbar med att bilda fackföreningar, i hela världen, mot utsugning av arbetare, för bättre ekologiska produkter och bra betalning till bönder och arbetare, som inte kan tävla mot världsmarknadspriser. Dessa initiativ, kommer från kyrkliga organisationer som insåg att pengar de skickat, inte förändrade någonting. Istället började man samla på sig små försäljare, allt var i en mycket liten skala från starten. Nu har FT blivit så stort, att även stora bolag, som ”är onda” vill gå med i Fair Trade.

Fair Trade, hjälper godsinnade kapitalister, att ha en övergångsperiod, så att de kan omställa sig till mera rättvisa, och på så sätt inte bara framstå som bättre, men verkligen göra skillnad. Om arbetare och fattiga bönder, får hjälp med sitt jobb, så kommer man utrota barnarbete. Sen är det så att många storbolag, flyttar runt i tex Asien, för att finna länder, där fackföreningar är förbjudna, detta gör att man kan fortsätta skövla människors liv. Vi vill tvärtom, inkludera företag som vill vara med om en Grön och Rättvis omställning, med ekonomisk-, ekologisk och social hållbart samhälle, för alla.

När man skänker pengar, vet man oftast inte vart dessa går. Det skapar en otrygghet, bland välgörenhetsorganisationer, som ändå gör ett bra jobb. Själv är jag utbildad till Fair Trade Ambassadör, och kan hålla i föredrag med etiska produkter. Borde inte framtidens handel, ske på ett rättvist sätt, med social hållbarhet? Som jag upplever, så har Kommunismen, totalt misslyckas, att hålla sig till en hållbar ekonomi, men med FT kan även vänsterfolk, ansluta sig till kampen om Planetens Hälsa. Det finns ingen skam i att köpa bättre, ekologiska, veganska och Fair Trade prylar. Så jag tycker det är synd, att många anser det är ”skamligt” att förändra utbud och efterfråga med plånbokens makt. Det är inte fel. All ansvar kan inte ligga på politiker, därför att politiker, mest sover och virkar på topmöten, när Greta Thunberg gör allt för att komma med sitt budskap. Fördelen med att Thunberg gick viralt, är att alla nu vill vara med i en Grön Omställning, som är viktigt, efter 2-3 års kris med Corona. Vi måste tänka framåt.

Vill du boka mig för en föreläsning inom Sverige, så kostar det endast priset av resor, kontakta mig här: zao.makeup@mail.com